luni, 27 noiembrie 2017

Prima scriere in limba maghiara

Daca te apuci sa cauti informatii despre prina scriere in limba maghiara o sa ai o surpriza, nu prea gasesti date. oare de ce? Am intrebat un reprezentant marcant al ungurilor si ce credeti ca mi-a zis: pai limba maghiara nu a perea existat pana in secolul XIII, cand Papa a decis sa inventeze un popor nou in estul Europei pentru a largi sfera catolicilor. 

Prima scriere in limba maghiara

Practic nu exista atestari a limbii maghiare inainte de 1526, in mod evident ca nici in perioada Pasalacalui de la Buda, deci din pacate cultura maghiara este ceva nou. Daca luam in calcul ca de fapt primele atestari cu care se lauda Budapesta sunt de fapt texte in latibna unde exista toponime ce se considera a fi maghiare, este evident ca nu putem discuta despre scriere si limba maghiara inainte de anul 1000!

Exista totusi un text : Halotti beszéd és könyörgés despre care se crede sau se zice ca este in limba maghiara, dar dovezile atesta ca de fapt este un text introdus de papalitate in anul 1192. mai pe scurt, chiar si daca am considera ca an de pornire al limbi maghiare anul 1192, pana la a doua atestare de dupa 1300 nu mai exista nimic. Oare de ce nu aveau maghiarii texte scrise inainte de anul 1.200? Poate ca este atat de la indemana raspunsul ca mereu ne ferim sa-l spunem: Nu exista un popor maghiar, a fost inventat de catolici de curand!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu