marți, 21 noiembrie 2017

De ce nu au avut ungurii regi maghiari din 1300 si pana azi?

Dupa ce Ungaria a ramas fara un conducator de etnie maghiara, din 1301 si pana astazi am avut doar conducatori din alte tari, inclusiv Matei Corvin considerat a fi fei roman sau in cel maia avantajos caz pentru maghiari, ardelean. Carol I Robert de Anjou este primul rege nemaghiar din istoria tarii, teritoriile maghiare fiind conduse de dinastia sa pana in anul 1439. Urmeaza o scurta dominatie poloneza si conducerea lui Vladislav al III-lea Iagello, apoi din 1526 conducerea Unagriei revine austricilor si casei de Habsburg.


Dominatia Austriei asupra teritoriilor din Panonia

Dupa ce din anul 955 si pana in anul 1526 putem considera ca a existat un stat maghier, odata cu Pasalacul de la Buda dispare si staul ungar, reaparand abia dupa al Doilea Razboi Mondial si tratatul de la Trianon. Chiar daca genetic ungurii nu mai exista, putem considera ca au avut un stat cat d ecat independent numit Ungaria timp ce cateva sute de ani - mai exact din anul 1000 si pana in 1526. 

Revenind la regii Ungariei, din 1705 nu mai exista decat stapanirea austrica a Casei de Habsburg, pe care o puteti studia aici. deci avem in istoria Unagriei trei perioade, una austriaca, una poloneza si una Habsburgica - asa cum am mai spus, din pacate din anul 1301 putem zice ca doar papalitatea a mai sustinut entitatea Ungariei. Azi maghiarii considera ca de fapt nu se poate considera ca au fost independenti decat dupa 1920, pana in perioada comuista cand au intrat definitiv sub conducerea Rusiei - chiar si azi se vede clar ca nu ungurii conduc tara ci Putin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu