vineri, 24 noiembrie 2017

Drepturile romanilor din Tinutul Secuiesc

Desi nu sustin si nu cred ca exista un Tinurt secuiesc, sa ne imaginam ca ar putea fi. Ok, aici traiesc peste 40% romani, oare ce drepturi ar trebui sa aiba ei daca 7% din locuitorii Romaniei vor autonomie, etc. Oare ce le dam daca sunt 40% romani in asa zisul Tinut secuiesc? Am inteles, facem un tinut romanesc cu judetul Mures, unde 53% sunt romani, deci ar fi corect sa le dam autonomie nu-i asa? Mai ales ca maghiarii sunt doar 39%.

Daca tot vrem sa avem pe criteriu etnic ceva in Tinutul secuiesc, poate ca ar trebui date ceva drepturi in primarii rromilor, ca si ei sunt peste 5% din populatia asa zisului tinut! Mai pe scurt, mai mare aberatie ca infiintarea unui tinut in Ardeal nu am mai auzit, mai ales pe criteriile sustinute de UDMR.

La ce ajuta vrajba asta dintre romani si maghiari? Caci de fapt secuii nu intra in discutie - nu ca nu vreau eu ci pentru ca in afara de denimirea autonomiei cerute, nu prea mai aud de secui in nico discutie, ci dar de maghiari. ce facem cu Harghita, romanii sunt 14%, dublu fata de maghiarii din Romania - deci mai facem o autonomie romaneasca - sai zicem vlaha ? o facem In Harghita, le mai dam 14% din scoloi, spitale etc? Sa aiba si ei ceva a lor, ca asa este european! Mai ramane Covasna, aici e mai grav, caci romanii sunt deja peste 23%! Mai pe intelesul tuturor, mai trebuie si un tinut vlah in Ardeal, cu alt guvern unde sa decida ei cat sa le dea maghiarii ca sa isi faca o autonomie a lor, etnica si culturala! Merge? Dei un tinut secuiesc si trei romanesti! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu