sâmbătă, 9 decembrie 2017

300 de ani de regalitate maghiara

Noi ungurii avem o problema, nu vrem sa ne citim si sa ne interpretam istoria asa cum o spunem chiar noi: de exemplu in lunga istorie a Europei, exista doar 300 de ani cand putem pretinde ca aveam regi maghiari, incepand cu regele Stefan - despre care sunt mari dubii ca ar fi maghiar, pana la regele Andrei al III lea cu care se termina dinastia arpadiana! Asta e tot, oricat am vrea noi sa o lungim, nu mai avem cu ce!

Culmea este ca desi nu  suntem ortodocsi, coroana cu care ne mandrim atat de mult este venita de la Constantinopol, nu de la Roma asa cum spun multi fara sa citeze surese - de fapt scrie pe ea, pentru cine are ochi si bunavointa sa citeasca!

Revenind la regii si conducatorii Ungariei  - atentie nu a Ardealului sau a Transilvaniei ( depinde cum ca place sa o numiti ), va este clar ca au incetat sa mai fie unguri din anul 1301? Mai rau, Ungaria dispare ca stat pe timpul Pasalacalui de la Buda si practic nu mai apare ca tara decat dupa 1918! DA, a fost ocupata de austrieci - care la randul lor au luat-o de la turci, si datorita unor conjuncturi istorice - dupa 1867 si pana in 1918 s-a numit Austro-Unagraia! Deci e clar? Pana in 1867 nu avem nicio ungarie, avem imperiul Austriac si habsburgii! Nu ma credeti? Vedeti ce ne spune Wikipedia!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu