joi, 17 decembrie 2020

Maghiari romanizati

 Ii iubesc mult pe romani, dar cateodata stau si ma intreb daca stiu ce ne-au facut in epoca ceausita - si nu numai. De exemplu ne-au cam romanizat numele, asta intr-o epoca de trista amintire cand cica nu mai apelam la metodele arhaice folosite de cei din Ungaria [ mai mar esau mai mica ]. Asa se face ca nume precum cel al fotbalistuli Ernest Szekely devine peste noapte Dan Daniel. Atata lipsa de imaginatie nu am mai vazut, dar se zice ca omul si-a ales singur numele. Oricum despre el au auzit doar microbistii, dar stai sa vezi ce luna e lista asta a sportivilor maghiari deveniti peste noapte romani sadea.

Daca tot suntem la fotbal, ce ziceti de maghiarul Sándor Kulcsár care devine tot peste noapte marele Alexandru Culcer? Macar aici sa zicem asa, e un fel de traducere a numelui, dar tot nu-i tocmai frumos.  Sa nu-mi ziceti ca nici de el nu ati auzit. Ok, hai sa trecem la nume mai sonore, despre unele sunt sigur ca nici nu banuiati ca ar fi ale unor etnici maghiari.

Tot la categoria fotbalisti - ca aici avem cele mai multe exemple - il avem pe Lajos Szatmári de care nu ati auzit probabil, nimeni altul decat Ludovic Satmareanu. Na, ca aici am ajuns deja la echipa nationala. Iar cel mai celebru banuiesc ca este cazul lui László Bölöni care a avut macar norocul sa-i fie lasat numele de familie, dar tot l-au botezat Ladislau. Sa nu fi avut romanii alfabetul maghiar la indemana? 

Lasam sportul rege si ajungem la atletism, unde daca sunteti pasionati, probabil ca niciodata nu ati auzit de campioana Balázs Jolán, in schimb Roamani se mandreste cu Iolanda Balaș, nu-i asa? Exemple sunt multe, poate le lasati si voi in comentarii, sa afle lumea nu doar de la mine ce au facut autoritatile romane cu numele unor maghiari celebri. A, DA -suntem romani caci ne-am nascut si traim in Romania, dar numele sunt totusi ceva personal si ne mandrim cu nationaliatea noastra. 

A, ca sa nu zicea un neaos ca numai in sport s-a practicat treaba asta, uite-l si pe compozitorul Oláh Tibor l-au botezat Tiberiu Olah. Aici hai sa fim drepti, probabil ca maghiarii au fost primii care l-au botezat Valahu'. Desi sa fim sinceri, ma indoiesc ca toti cei pe care-i cheama Ungureanu au fost maghiari la origine. 

László Bölöni


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu