miercuri, 27 decembrie 2017

Unde-au disparut secuii?

Va punem o intrebare simpla, de ce nu se mai dceclara secuii - secui? Unde au disparut ei, pentru ca in mod evident au exsistat, altfel nici nu am fi avut Unio Trium Nationum - adica maghiari, secui si sasi! Atentie, vorbim de anul 1437, deci o vreme cand nu-si aveau loc minciunile de acum. Astazi in asa zisul Tinut secuiesc traiesc doar 532 de secui! Uimitor, nu-i asa? Atunci de ce sa nu-i zica tinut unguresc? 

Unde-au disparut secuii din Romania?

Secuii au luptat impreuna cu Mihai Viteazul impotriva ungurilor, oare au disparut ei in periaoda 1595 -1 596 si au ramas doar cei ce l-au sprijinit pe viteazul conducator roman? Ungurii se lauda cu runele secuiesti, dar nu-i mai vezi pe secui nicaireri, nici macar in istoria maghiarilor de peste Tisa. Oare de ce?

Mai sunt oare secui ina fara de cei 500 declarati la recensamant? De ce nu se declara daca se simt asa? Daca nu ar fi un popor apare, oare am mai avea termenul de székelyek ? Citim direct pe wikipedia ungara si vedem ca ei cred ca ar fi doua tipuri de secui, cei estici si cei vestici. Din punctul lor de vedere - al maghiarilor, secuii vestici au fost asimilati complet de catre maghiari, desi culmea nu prea erau asa de numerosi ca sa poata asimila pe cineva, dar asta e o alta discutie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu